Ungefär en gång per år dyker det upp något helt nytt, något helt okänt. Denna gång blev det en autoklav, en Getinge OP50, som är en medicinteknisk utrustning och helt nytt för oss.
Autoklavens styrpanel hade becksvart skärm och var därför obrukbar. Svart skärm innebär oftast tre möjligheter: 1) defekt belysning, 2) defekt styrning till belysningen, 3) defekt skärm.
I fall 1 och 2 kan man lysa med en stark ficklampa rakt på skärmen för att se om det finns någon information. I detta fall var det kolsvart, så vi rev isär skärmen i atomer för att hitta den bakomliggande orsaken.
Två lysrör satt i displayen, med brännmärken i isolationsfolien. Vid extern testkörning lös det lite i ena hörnet på ett av rören, medan det andra tändes helt men hade jättedålig styrka. Mycket pekade på att både alternativ 1 och 2 passade in här, i och med att det lyste inte ett skvatt när enheten bänktestades. Plockade då ut bägge rören och installerade en 3mm LED-list istället.
Nästa steg blev att försöka lista ut hur vi skulle få spänning till belysningen. Hade ingen information hur styrpanelen drivs, eller var matning kom in, eller hur mycket. Ägaren gissade på 24V men var inte säker. Gissningar är oftast skitkasst i elektronikens värld, så det fick bli Sherlock Holmes-läge.
En LM2575 – som är en regulator – satt på kylfläns, så det blev en bra startpunkt. Databladet sade att den släppte ur 12V från en högre spänning, vilket delvis matchar med ägarens gissning. Drop-out brukar ligga på 2-3V så vi tryckte in 15V i regulatorn, och ut kom då fina 12V.
Och en rejäl belysning.
Och ett finfint innehåll på skärmen när datorn bootade igång.
Autoklaven kan därför användas några år till innan den ska pensioneras, och ägaren slipper därmed att punga ut för ett dyrt nyinköp i förtid.
Win-win.