Kategorier
Reparation

Ställmotor, Calibrator 2003

Förra året kom det in en Calibrator 2003 med någon sorts fel på ställmotorn, som bara snurrade i all oändlighet. Det var inte klart om det berodde på monitorn eller på själva motorn, så vi fick äran att dyka ner på djupet för att se vad det var som stod på. ”Inte akut”, hette det, så vi fick i princip obegränsad tid att leta reda på orsaken.

Felet visade sig ligga i potentiometern inuti ställmotorn. Det var, naturligtvis, en specialvariant för just detta ändamål och den fanns inte att köpa hem från någon av alla våra leverantörer. Det fanns heller inga exakta ersättare, bara snarlika, så det krävdes mycket läsande i datablad och beställa hem åtta olika varianter innan vi hittade en som till slut fungerade. Den fysiska passformen var perfekt men de elektriska var bara-nästan-lika, men det visade sig till slut räcka för vid testkörning av den åttonde potentiometern tyckte monitorn ”Kalibrering OK”. Därmed kunde vi efter ett års tid till slut stå som segrare.

Ägaren nämnde också att denna typ av fel är mycket vanlig på Calibrator, så det kan komma fler till gagns att vi till slut knäckte nöten. Den hittills enda lösningen på problemet har varit att ägarna fått öppna plånboken rejält och byta ut hela systemet, vilket är en dålig affär på många sätt. Alternativt köra rubbet till återvinningen, vilket är en ännu sämre lösning.

Win-win.

Kategorier
Reparation

Stängselaggregat

Stängselaggregat är lågprioriterade nu när det inte är högsäsong, men när det väl ansamlats en hel flock är det inte mycket annat att göra än att kavla upp ärmarna och ta tag i hela högen på en och samma gång.

Här blev det en salig blandning av olika modeller, där några av dem slagits ut av åska. Lite välbeprövad handpåläggning senare och alla är fullt fungerande igen.

Kategorier
Reparation

Handkontroll, PS5

Det är länge sen det kom en reparationsvideo härifrån, men nu är det dags för en ny.

Här repareras en handkontroll till Playstation 5, där tumspakarna råkat ut för det ökända felet ”drifting”. Alla moment – demontering, reparation, ihopmontering – visas steg för steg.

Kategorier
Reparation

Getinge OP50

Ungefär en gång per år dyker det upp något helt nytt, något helt okänt. Denna gång blev det en autoklav, en Getinge OP50, som är en medicinteknisk utrustning och helt nytt för oss.

Autoklavens styrpanel hade becksvart skärm och var därför obrukbar. Svart skärm innebär oftast tre möjligheter: 1) defekt belysning, 2) defekt styrning till belysningen, 3) defekt skärm.

I fall 1 och 2 kan man lysa med en stark ficklampa rakt på skärmen för att se om det finns någon information. I detta fall var det kolsvart, så vi rev isär skärmen i atomer för att hitta den bakomliggande orsaken.

Två lysrör satt i displayen, med brännmärken i isolationsfolien. Vid extern testkörning lös det lite i ena hörnet på ett av rören, medan det andra tändes helt men hade jättedålig styrka. Mycket pekade på att både alternativ 1 och 2 passade in här, i och med att det lyste inte ett skvatt när enheten bänktestades. Plockade då ut bägge rören och installerade en 3mm LED-list istället.

Nästa steg blev att försöka lista ut hur vi skulle få spänning till belysningen. Hade ingen information hur styrpanelen drivs, eller var matning kom in, eller hur mycket. Ägaren gissade på 24V men var inte säker. Gissningar är oftast skitkasst i elektronikens värld, så det fick bli Sherlock Holmes-läge.

En LM2575 – som är en regulator – satt på kylfläns, så det blev en bra startpunkt. Databladet sade att den släppte ur 12V från en högre spänning, vilket delvis matchar med ägarens gissning. Drop-out brukar ligga på 2-3V så vi tryckte in 15V i regulatorn, och ut kom då fina 12V.

Och en rejäl belysning.

Och ett finfint innehåll på skärmen när datorn bootade igång.

Autoklaven kan därför användas några år till innan den ska pensioneras, och ägaren slipper därmed att punga ut för ett dyrt nyinköp i förtid.

Win-win.

Kategorier
Dataräddning

Sandisk Ultra 64GB

Det kom in ett 64GB microSD som slutat fungera. Ägaren har många foton på kortet och bad oss att rädda innehållet.

Steg ett är att med glasfiberpenna skrapa bort lacken på minneskortets baksida, tills ledningsbanorna börjar synas.

Steg två är att löda fast 19st 0.1mm-kablar på de ”stora” plattorna mitt på kortet (inringade), och därefter ansluta alla 19 kablar på ett adapterkort.

Steg tre är att extrahera all data till en stor klump, och därefter pussla ihop innehållet innan vi kan extrahera de förlorade fotona.

Idag fredag hann vi med det första steget innan det var dags att stänga för helgen. På måndag påbörjar vi andra steget, och med lite tur hinner vi klart det tredje och sista steget (som tar några timmar i anspråk).

Trevlig helg!