Kategorier
Reparation

HF-transformator

Högfrekvenstransformatorer är special-special och oftast på snudd till omöjliga att ersätta då de vanligtvis är tillverkade till Just-exakt-den-nätdelen.

Här kom just en sån nätdel in, fast fuktskadad, och det visade sig vara en av lindningarna i transformatorn som oxiderat sönder. Utan ersättare var det bara att kavla upp ärmarna och försöka reparera skadan under mikroskopet.

Marginalerna var obefintliga för den 0.2 mm tjocka tråden, men efter en viss mängd barnförbjudna ord gick det till slut.

Nu begår vi helg, och gristidigt på måndag åker vi iväg på ett akutjobb i närheten där en Volvo L90 måste väckas till liv.

Kategorier
Reparation

Yara N

En Yara N-sensor landade på bänken.”Funkade i höstas”, hette det, ”men nu orsakar den spänningsfall och går inte använda”.

Dryga timman senare snurrar den fint igen. Det visade sig vara en 2mm-mutter, som håller fast kretskortet, som gjort sig fri och kilade fast sig mellan bottenplattan och kretskortet, och kortslöt därmed hela enheten.

Bort med alla skruvar och muttrar, och installera fyra nylondistanser istället för att förhindra liknande fel i framtiden. Nu bör den hålla sisådär 10-15 år till.

Kategorier
Elektronik

Varde ljus!

Ett ofta återkommande jobb är displayer med lysrörsbelysning som lagt av. Matchande lysrör är generellt svåra att köpa hem då det är många okända faktorer som spelar in; start- och arbetsspänning (1-3kV), formfaktor, kontakttyper, och liknande.

Det enklaste i ett sådant läge är att istället byta ut lysrören mot LED-belysning, som bara kräver en stadig matning av likspänning (oftast 12V), men detta har en stor nackdel: man tappar förmågan att via huvuddatorn kunna styra belysningen (”brightness”) vilket innebär fullt blås hela tiden, vilket kan vara jättedåligt för de som arbetar i becksvart mörker. Att bli bländad är inte trevligt.

Vi satte oss därför ner i slutet av mars för att komma på en lösning som kan användas universellt i alla miljöer (12/24V, dagslkus, beckmörker, etc), och idag blev prototypen klar.

Detta lilla kretskort mäter knappt 2×2 cm och innehåller en mikrodator med en egenutvecklad mjukvara som är skitsmart: koppla in valfri matning, valfri belysning och en potentiometer, mikrodatorn knyter ihop allt och justerar sedan belysning efter önskemål.

Nu ska bara de sista finjusteringarna göras, och därefter beställer vi hem en hel batch med dessa magiska ting och installerar i olika enheter vid behov.

Kategorier
Reparation

Sunseeker

För första gången beger vi oss ut på totalt okända marker i form av en båt. Målet är att försöka hitta felet på den automatiska landgången, som stått obrukbar i flera år.

Det trånga motorutrymmet höll på att orsaka klaustrofobi, och det låga taket gav en del blåmärken, så det var läge att ha tungan i rätt mun i navigeringen.

Häng med i denna första lilla minidokumentär!

Kategorier
Reparation

Massey Ferguson 6480

All heder till de som själva reparerar sina grejer, men när det gäller elektronik bör man iaktta stor försiktighet när man hanterar kretskorten.

Allra helst ska man aldrig använda mejslar för att bända eller skrapa loss saker. Risken är stor att slinta och repa skyddslacken, eller – som här – kapa ledningsbanor med funktionsbortfall som resultat.

Denna skada var dock av det mindre slaget, så det gick utan problem att lösa det hela genom att bypass-patcha ledningen med 0.22mm magnettråd för att få igång allt igen på denna panel till Massey Ferguson 6480.