Ett ofta återkommande jobb är displayer med lysrörsbelysning som lagt av. Matchande lysrör är generellt svåra att köpa hem då det är många okända faktorer som spelar in; start- och arbetsspänning (1-3kV), formfaktor, kontakttyper, och liknande.
Det enklaste i ett sådant läge är att istället byta ut lysrören mot LED-belysning, som bara kräver en stadig matning av likspänning (oftast 12V), men detta har en stor nackdel: man tappar förmågan att via huvuddatorn kunna styra belysningen (”brightness”) vilket innebär fullt blås hela tiden, vilket kan vara jättedåligt för de som arbetar i becksvart mörker. Att bli bländad är inte trevligt.
Vi satte oss därför ner i slutet av mars för att komma på en lösning som kan användas universellt i alla miljöer (12/24V, dagslkus, beckmörker, etc), och idag blev prototypen klar.
Detta lilla kretskort mäter knappt 2×2 cm och innehåller en mikrodator med en egenutvecklad mjukvara som är skitsmart: koppla in valfri matning, valfri belysning och en potentiometer, mikrodatorn knyter ihop allt och justerar sedan belysning efter önskemål.
Nu ska bara de sista finjusteringarna göras, och därefter beställer vi hem en hel batch med dessa magiska ting och installerar i olika enheter vid behov.